ZONGULDAK DEVREK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DEVREK İLÇEMİZDE OKULLARIMIZDA "ROBOTİK KODLAMA" KURSLARIMIZ BAŞLIYOR.

DEVREK İLÇEMİZDE OKULLARIMIZDA "ROBOTİK KODLAMA" KURSLARIMIZ BAŞLIYOR.

 

“DEVREK GELECEĞİNİ KODLUYOR”

 

                “Valimiz Sayın Erdoğan BEKTAŞ ve Kaymakamımız Sayın Serkan KEÇELİ himayesinde başlatılan,  öğrencilerin  analitik düşünme ve problem çözme becerilerinin arttırılması, blok tabanlı kodlama ile robotik kodlama uygulamalarını  öğrenmelerini amaçlayan “Kodla Zonguldak Projesi” ilçemizde başlıyor.” 

            Proje kapsamında 08 Şubat 2019 Perşembe günü Bilişim Teknolojisi öğretmenlerimiz ile toplantı yapıldı. Bu toplantıda ‘neler yapabiliriz?’ konuşuldu. 2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı ikinci döneminde ortaokullarımızda “Kodlama ve Yazılım”  konusunda DYK kursları açılması, bunun için öğretmen müracaatlarının alınması, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili afiş hazırlanarak öğrencilerimize duyurulması kararlaştırıldı.

            14 Şubat 2019 Perşembe günü okul öncesi, ilkokul ve ortaokul müdürlerimiz ile Bilişim Teknolojisi öğretmenlerimizin katılımı ile “kodlama ve yazılım” konusunda Devrek planlaması yapıldı. Bu toplantı sonucunda yol haritamız aşağıda belirtilen kararlar ile belirlendi.

1-      2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı ikinci döneminde “Kodlama ve Yazılım” konusunda bilişim DYK kursları açılacaktır. (Atatürk Ortaokulu, A.Taner Kışlalı Ortaokulu, İmam Hatip Ortaokulu, 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu, Gazi Ortaokulu, Karşıyaka 100. Yıl Ortaokulu, Kuvayı Milliye Ortaokulu)

2-      DYK kursları açılacak kurs merkezi olan okullarda bilgisayar sınıfları eksikliği olduğundan, bilgisayar sınıfı olan diğer okul ve kurumlardan yararlanılacaktır. Buna göre kurslar aşağıda belirtilen okul ve kurumlarda gerçekleştirilecektir.

-          A.Taner Kışlalı Ortaokulu    - Kendi okulunda.

-          Atatürk Ortaokulu                - Halk eğitimi Merkezinde.

-          İmam Hatip Ortaokulu         - Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde

-          Kuvayı Milliye Ortaokulu     - Kendi okulunda- Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde

-          Karşıyaka Ortaokulu             - Kendi okulunda

-          Gazi Ortaokulu                     - Hamidiye Anadolu Lisesinde

-          75. Yıl Cumh. Ortaokulu      - Kendi Okulunda

3-      Bakanlığımız EBA sisteminde yer alan kodlama kılavuzunda yer alan program tüm öğretmenlerimiz tarafından kurs programı olarak uygulanacaktır.

4-      Kurslarda kullanılacak öğrenci materyalleri konusunda ekonomik durumu uygun olmayan öğrenciler Kaymakamlığımız tarafından desteklenecektir.

5-      Anaokulu ve ana sınıfları ile ilkokullarda öncelikle öğretmenler için Kodlama ve Yazılım konusunda seminer ve hizmetiçi eğitim çalışmaları yapılarak öğretmen eğitimleri yapılacaktır.

6-      Okul öncesi sınıfları ve ilkokullarda öğretmenler tarafından, sınıf içi etkinlik (İlkokullarda serbest etkinlik derslerinde) olarak ‘kodlama’ eğitimleri verilecektir. Bu çalışmalar okul aile birlikleri tarafından desteklenecektir.

7-      Kodlama ve yazılım eğitimi için ilçemizde en büyük eksiklik fiziki altyapıdır. Bunun için öncelikle fiziki yapısı uygun olan okullarımızda 2019-2020 eğitim ve öğretim yılına kadar uygun sınıflar oluşturulacaktır. (Kodlama sınıfları)

Oluşturulacak sınıflar için standart bir plan belirlenecek, maliyet tablosu hazırlanarak yerel imkânlarla yapımlarının gerçekleştirilmesine çalışılacaktır.

Kodlama sınıfı kurulacak okullar; Karşıyaka 100. Yıl Ortaokulu, Kuvayı Milliye Ortaokulu, Eğerci Ortaokulu, İmam hatip Ortaokulu ve Çaydeğirmeni TOKİ İlkokuludur.

8-      2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılında ise belirlenecek diğer okullarımızda kodlama sınıfları oluşturulacaktır.

9-      Hâlihazırda, SCU Fen Lisesi (Halk Eğitimi Merkezi işbirliği ile), Devrek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve TOKİ ilkokulunda konu ile ilgili öğrencilerimize kurs verilmektedir.

  

Robotik Kodlama Nedir ?

Bir robotun hareketlerini kontrol etmek ve yönlendirmek için yapılan kodlamadır. Kodladığımız nesne bir robottur. Soyut kavramları daha kolay öğrenmek ve öğretmek için somutlaştırmaya ihtiyaç duyarız.  Bu nedenle robotların eğitimde kullanılması, öğrenmeyi daha etkin hale getirmektedir. Yapılan şey yine kodlamadır. Ancak bu kez kodladığımız şey dokunabildiğimiz, aldığı yolu cetvelle ölçebildiğimiz, pilini değiştirebildiğimiz somut bir nesnedir.

Somut dönemden henüz çıkmakta olan çocuklar için, kodladıkları şeyin gerçek dünyaya ayaklarının basması çok önemlidir. Robotlar, eğitimde öğretilmesi gereken mesafe, hız, zaman, çevre, çap, ısı, açı, ışık ve benzeri soyut kavramları anlamayı somut hale getirecek gerçek dünya etkinlikleri planlama olanağı sağlamaktadır. Planlanan robotik etkinlikler matematik, fen bilimleri alanlarındaki edinilmesi gereken kazanımlara uygun olarak planlanabilir. Fakat sadece matematik alanındaki bir kavram için planlama yapıldığında bile robotik etkinlik ve kodlamanın doğası gereği fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını kapsanmaktadır. Bu noktada matematikte hedeflenen bir kazanım sağlanırken aynı zamanda yapılan robot inşası ve kodlama aşamalarında sistematik düşünme, problem çözebilme ve olaylar arasındaki ilişkileri görebilme yetenekleri de eşzamanlı olarak gelişmektedir.

 

13-02-201913-02-2019

Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Kaymakamlık Binası Zemin Kat Devrek / Zonguldak - 0 372 556 10 23 - 556 42 34

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.