ZONGULDAK DEVREK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Yöneticilik Süresi Hesaplama Programı ve Dikkat edilmesi Gereken Hususlar

Yöneticilik Süresi Hesaplama Programı ve Dikkat edilmesi Gereken Hususlar

/www/yonetici-atama/dosya/51     EK-1 VE EK-2 HESAPLAMA Program için tıklayınız.


YÖNETİCİLİĞE BAŞVURUDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

(LÜTFEN DİKKATLİCE HEPSİNİ OKUYUNUZ.)

 

Soru 1:Yöneticilik başvuruları hangi tarihler arası yapılacak?

Cevap 1: Yeniden Yöneticilik Başvuruları 8-12 MART arası. Okul Tercihleri  1-3 NİSAN 2024

               İlk defa Yönetici Görevlendirme Başvurusu 22-25 Nisan 2024

               Yöneticilikten Ayrılanların Yeniden Başvurusu 2-3 Temmuz 2024

 

Soru 2: Başvuru aşamaları nasıl olacak?

Cevap 2: Öncelikle Hizmet süresini dikkatli hesaplayınız, gerekirse ilçe milli eğitim müdürlüğünden yardım alınız. Başvuru Mebbis- Başvuru modülünden yapılacak. İlgili yerler doldurduktan sonra kaydedilecek Okul idaresi onaylayacak ve formun iki çıktısını alacak. Biri dosya ile teslim edilecek diğeri okulda kalacak. Belgelerle birlikte ilçe milli eğitim müdürlüğüne elden teslim edilecek.

 

Soru 3: Belgeler nasıl ve kaçar nüsha hazırlanacak?

Cevap 3: Bütün belgelerinizden 2 adet hazırlayınız. Tercihe göre mavi dosyaya yerleştirip en öne fihrist koyunuz. Belgelerin bir örneği okulda kalacak diğer örneği milli eğitim atama şubesine verilecek. DYS üzerinden de yazı yazılacak. Dosya elden teslim edilecek diye not düşersiniz resmi yazıya. Fotokopi olan bütün belgeleri aslı gibidir kaşesi ile okul müdürünüze imza- mühür yaptırın. İlçeye göndereceğiniz bütün belgelerden 1 tanesi yeterlidir. Ne kadar fazla olsa o kadar puan gelmez.

 

NOT:Yüksek Lisans, Doktora, Başarı, Üstün Başarı ve Ödül belgeleri eksik veya askerlik bilgileri yanlış, (Asker öğretmenlikte geçirilen süreler öğretmenlik hizmetinde geçmiş sayılacaktır. Ancak acemilik dönemi sayılmamaktadır). vb. olanların  mutlaka  başvuru  süresi  içinde  MEBBİS  kayıtlarını  kontrol  etmesi,  varsa  eksik  bilgileri  (hizmet  süreleri,  kaldırıldığı  halde  silinmemiş  cezaları  vb.)  son  güne  bırakmadan düzeltmesi gerekir. 

 

Soru 4: Kadrolu çalışılmayan süreler sayılacak mı?

Cevap 4: Özel okulda çalışan süreler sayılacaktır. Hizmet birleştirmesi yapılmış olması lazım. Sözleşmeli öğretmenlik, aday öğretmenlik süresi sayılıyor. Fiili askerlik süresi dışındaki asker öğretmenlik süresi sayılır. Ücretsiz izin süreleri sayılmaz.

 

Soru 5: Vekalet yapılan görevler sayılacak mı?

Cevap 5: Vekaleten yapılan görevler sayılmaz. O anki asıl kadro neyse ondan sayılacaktır. Örneğin kadronuz öğretmen ama görevlendirme Müdür yardımcısı oldunuz, öğretmenlikten sayılacak. Müdür yetkililik süresi için de zaten ayrı hesaplama yeri var, o sayılır.

 

Soru 6: Hizmet süresi, hizmet puanı ve zorunlu hizmet için hangi tarih baz alınacak?

Cevap 6: Hizmet süresi ve hizmet puanı için ders yılının son günü (karne günü 14 Haziran 2024) baz alınacaktır.

 

Soru 7: Belgelerin baz alınacağı tarih hangisidir?

Cevap 7: Ek-1 (İlk defa Yöneticiliğe başvuranlar için) ve Ek-2 (Yeniden yöneticiliğe başvuranlar için) formlarının D- Değerlendirme Ölçütleri kısmı için "Değerlendirmenin yapıldığı ve önceki 4 yıl içindeki belgeler geçerlidir." ibaresi bulunmaktadır. Bu durumda 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olan ve yeniden atamaya başvuranlar için 12 Mart 2024, ilk atama yöneticiler için ise 25 Nisan 2024 tarihine kadar olan belgeler geçerli olacaktır.

 

Soru 8: "Okul Geliştirme Deneyimi kapsamında, açıklamalar kısmında belirtilen eğitim kurumlarında geçen yıl sayısı" kısmını kaldırıldı mı?

Cevap 8: Evet, Halk eğitim, öğretmenevi gibi kurumlarda çalışanların daha önce çalıştığı her yıl için almış oldukları 2 puan kaldırılmıştır.

 

Soru 9: Hizmet belgemi nasıl çıkarabilirim?

Cevap 9: MEBBİS ten  çıkarabilirsiniz. Okul müdürü onaylı olsun.

 

Soru 10: Yüksek lisansım / ikinci üniversite puan getirecek mi?

Cevap 10: İkinci üniv. puan getirmiyor artık. Yüksek lisans ise ya kendi alanınızda olacak ya da eğitim yönetimi alanında olacak.

 

 

Soru 11: Zümre başkanlığı sayılır mı?

Cevap 11: Zümre başkanlığı sayılmaz, Okul Zümre Başkanlığısayılır. Yani okuldaki bütün zümre başkanlarının bir araya gelip aralarında bir başkan seçtiği kişi (Okul Zümre Başkanı) olursanız puan alırsınız. Not: Yöneticiler, "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurulları ve Zümreleri Yönergesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge"sine göre zümre başkanı, okul zümre başkanı vs. olamaz.

 

Soru 12: 2024 yılında yeniden yönetici atama kapsamında kendi okuluma ya da başka bir okula atanırsam ilk defa yöneticiliğe başvurabilir miyim?

Cevap 12: Evet. Bir önceki haliyle başvurulamayan bu husus 1 Mart 2024 tarihinde yapılan değişiklikle düzeltilmiştir.

 

Soru 13: İdareci iken il dışı tayin istedim, gittiğim yerde tekrar idareciliğe başvurabilir miyim?

Cevap 13: İl dışı tayinde 1 yıl cezalı olma durumu kaldırılmıştır. Yani takvime yetişirseniz başvuru yapabilirsiniz. Ancak; il içi tayin, istifa etme durumunda cezalı olma durumu devam etmektedir. (Özür durumundan yapılan yer değişikliklerinde ceza yok).

 

Soru 14: Mevcut durumda öğretmen / müdür yardımcısıyım, müdür başyardımcılığına başvurabilir miyim?

Cevap 14: Müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı aynı kademe sayıldığından dolayı öğretmen olan şartları taşıması halinde müdür yardımcılığına ya da Müdür Başyardımcılığınabaşvurabilir, ancak hali hazırda müdür yardımcısı olan müdür başyardımcılığına başvuru yapamaz.

 

Soru 15: EKYS puanım kaç yıl geçerli?

Cevap 15: EKYS puanı 3 yıl geçerlidir. Atanma olmadığı sürece sonuçların ilan tarihinden itibaren 3 yıl geçerlidir. Mülakata girip tercih de yaptıktan sonra yerleşilmese de puan sonraki atamalarda kullanılabilir.

 

Soru 16: İlk defa Yerleştirme puanı neye göre belirleniyor?

Cevap 16: Yazılı sınavın %50'si + Ek1'in %30'u + mülakatın %20'si yerleştirme puanını oluşturur.

 

Yeniden Görevlendirmeye başvuruda bulunan adayların görevlendirmeye esas puanları ise; Ek-2'de yer alan Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirmeye göre oluşan puanlar dikkate alınarak belirlenir.

 

Soru 17: Mebbisten başvuru yaptım, nasıl düzeltme yapabilirim?

Cevap 17: Okul onaylamamışsa okul idareniz, okul onaylamışsa ilçeniz dilekçe ile size red ederek düzeltmeye açacaktır. Sunmadığınız bir belgeyi işaretlemişseniz ve belgeniz yoksa komisyon sadece o puanı silecektir.

 

 

Soru18: Aynı yıl hem müdür yardımcılığı-müdür başyardımcılığı ve müdürlük için başvuru yapabilir miyim?

Cevap18: Hayır, bir kademeye tek başvuru yapılabilecektir.

 

Soru19: Sınav puanını alıp başka ilde idareci olabilir miyim?

Cevap19: Evet. Sınav puanını 3 yıl içinde istediğiniz ilde değerlendirebilirsiniz ancak mülakat puanı sadece o yıl ve o il için geçerlidir.

 

Soru20: Son değişiklikle İmam Hatip Ortaokullarına Din K. ve Ahl. Bil. Öğretmeni, anaokullarına okul öncesi öğretmeni, ilkokullara sınıf öğretmeni olma şartı eklendi. Bu durumda diğer branşlar imam hatip ortaokullarına, okul önceci- rehberlik- ingilizceci ilkokullara ya da rehberlikçi anaokullarına atanamayacak mı?

Cevap20: Aynı maddede yer alan "(3) İkinci fıkrada belirtilen niteliklerde aday bulunmaması hâlinde, diğer alan öğretmenlerinden de görevlendirme yapılabilir." hükmü gereği başvuru yapılabilir, ilgili okullara atanma olmaması durumunda tercih edebilen diğer adaylar arasında atanma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

         Ancak; şartları tutan adayın olmaması durumunda diğer adaylardan tercih edenler aynı hüküm kapsamında geçmiş yıllarda BİLSEM'lere Bakanlık tarafından atama yapılmadığını da belirtmek isteriz.

İmam hatip liselerine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri arasından, imam hatip ortaokullarına İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri öğretmenleri arasından müdür olarak görevlendirme yapılabilecek.

 

Soru21: Özel Eğitim öğretmenleri destek eğitimi olan okullara atanabilir mi?

Cevap21: Hayır, yeni düzenleme ile özel eğitim öğretmenleri destek eğitimi olan değil bünyesinde özel eğitim sınıfı olan okullara atanabiliyor.

 

Soru22: Yöneticilikten ayrılanların yeniden görevlendirilmesine kimler başvurabilir?

Cevap22: Daha önce en az 1 yıl yöneticilik yapmış olup herhangi bir nedenden dolayı görevden ayrılanlar başvuru yapabilecektir. Not: İstifa edenler 1 yıl cezalı olduğu için başvuru yapamayacaktır.

 

Soru23: Müdür yardımcılığında kadın önceliği ve branş önceliği aynı kurum için geçerli olduğu durumlarda hangi geçerlik sayılır?

Cevap23: Öncelik geçerliğine ait adaylardan puanı yüksek olan ayrıca öncelikli durumda olacaktır.

 

Soru24: Yöneticilikten istifa edenlerin durumu ne olur?

Cevap24: Boş kadro olması halinde yöneticiliğe görevlendirilmeden önceki kurumuna, boş kadro olmaması halinde yöneticiliğe görevlendirilmeden önceki okulunun bulunduğu ilçedeki boş kadro olan bir okula atanır.

Yeniden görevlendirme ile atanmayanlar ilçe içerisinde, ilçede boşluk yok ise ildeki bir kuruma öğretmen olarak atanır.

 

Soru25: Yöneticilikten ayrılanların yeniden görevlendirilmesi ne demek?

Cevap25: Daha önce yöneticilik yapmış olup her hangi bir sebepten dolayı hali hazırda öğretmen olarak görev yapanların (istifa edilmesi, il içi tayin durumunda bir yıl geçmeden bu atamaya başvurulamıyor) başvurduğu atamadır. Daha önce en az 1 yıl yöneticilik yapmış olmak gerekir ve daha önce görev yapılan kadroya eş ya da daha alt kadrolar için başvuru yapılabilir. Başvuru ve süreç, yeniden yönetici atamasıyla aynı şekilde olacaktır. İlk atama ve yeniden atamadan sonra boş kalan kadrolara atama yapılır.

 

Soru26: Yönetici olmak için aranan genel şartlarda olan "c) Eğitim Yönetimi Sertifikasına sahip olmak." şartı nedir?

Cevap26: Eğitim Yönetimi Sertifikası Bakanlık tarafından yüz yüze ya da uzaktan alınacak sertifikadır. 2024 yılı için istenecekse bile uzaktan alınacak şekilde isteneceğini düşünüyoruz.

 

Soru27: İlk atama için yazılı sınav, Ek1 ve mülakat puanlama sistemi nasıl?

Cevap27: Yazılı sınavdan en az 60 puan alınır, altı başvuru yapamaz. Ek1 hazırlanıp yöneticiliğe başvurulur. Ek1 ve yazılı puanın aritmetik ortalaması alınır, bu puan mülakata çağırılacak adayları (Münhal kadronun 3 katı kadar) belirleyecektir. Mülakatta da baraj 60 puandır. Daha sonra mülakattan alınan puanın %20'si, Ek1'in %30'u, yazılı sınav puanının %50'si toplanır. Bu puan yerleştirme puanıdır ve atamada kullanılacak olan puan budur.

 

Soru28: Yazılı puan, Ek1-Ek2, mülakat puanları liste şeklinde yayınlanır mı?

Cevap28: Kişisel Verileri Koruma Kanunu gereği puanlar yayınlanacaksa da kişisel bilgiler yıldızlanmış bir şekilde yayınlanır. Ve bazı iller liste şeklinde yayınlarken bazıları da kişisel bilgi ile bakılabilecek şekilde yayınlar. Genelde sadece Ek1-Ek2 puanları yayınlanıp mülakat puanı ve sınav puanını paylaşan çok az da olsa il vardır.

 

Soru29: Yeniden yönetici olarak atanma kapsamında başvuru yapan yöneticiye kendi okulunu tercih ettiğinde ayrıca puan alır mı?

Cevap29: Evet, alır. Yeniden yöneticilik kapsamında başvurulması halinde mevcut okulunuzla sınırlı olmak üzere müdür, müdür yardımcısı ve müdür başyardımcılığında ayrıca 4 puan daha eklenir.

 

Ek-1 ve Ek-2 ile ilgili açıklamalar

·       Yüksek lisanstan puan alınması kendi alanında ve ya eğitim yönetimi alanında yapılması şartına bağlandı.

·       Sanatta Yeterlilik Programı: Sanat dalında sınav, sanat eseri ve bilimsel bir eserle erişilen, doktoraya eşdeğer bir derece veya basamaktır.

·       Hizmet puanının %3'ü kadar puan gelecektir.

·       Başarı, Üstün Başarı ve Ödüllerde her birinden sadece birer tane kabul edilecektir. Yıl sınırlaması yoktur.

·       Çalışmalarda fiilen görev almak kaydıyla MEB Belgelendirme Hizmetleri Yönergesi kapsamındaki belgeler. (Bu madde kapsamında alınacak belgelerde yıl sınırlaması bulunmamaktadır.): Okulum Temiz, Sıfır Atık, ISO belgeleri 2001-9001-45001, TSE Belgeleri. MEB Belgelendirme Hizmetleri Yönergesi için TIKLAYINIZ.

·       Faydalı Model ve Patent Tescili: Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan alınacaktır. Çalışmada fiili görev yapma şartı var. İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir.

·       Sosyal Sorumluluk Programı ve Hayat Boyu Öğrenme/Sertifikasyon Uygulama Yönergesi kapsamındaki belgeler (İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir.): Mevcut haliyle ortaöğretim kurumlarında uygulanan proje ve çalışmaları kapsamaktadır. ÇEDES, Protokole bağlı toplum hizmeti çalışmaları. Yönerge için TIKLAYINIZ.

·       Kitap yazım, öğretim programları çalışmaları ve materyal geliştirme çalışmaları: Bu kapsamda Bakanlıkça görevlendirilenler görevlendirme yazısı ile puan alabilecektir. İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir. (Kitap inceleme puan getirmez.)

·       Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kapsamındaki belgeler (İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir.): Yönetmelik için TIKLAYINIZ.

·       Üniversite öğrencilerinin staj gördüğü Öğretmenlik Uygulaması kapsamında uygulama öğretmeni olmak ve bunu belgelendirmek puan getirecektir. Bu madde Ek2'de olmayıp Ek1'de var, ilk atama için başvuranlar için geçerli. (İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir.)

·       Aday Öğretmen Yetiştirme Programı kapsamında görev yapmış olmak: Resmi yazıyla tebliğ edilmiş şekilde görevlendirme yazısı gereklidir. Bu madde Ek2'de olmayıp Ek1'de var, ilk atama için başvuranlar için geçerli. (İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir.)

·       Okul Zümre Başkanlığı, İlçe Zümre Başkanlığı ve İl Zümre Başkanlığı: Sık bilinen yanlışlardan biri okul zümre başkanlığının zümre başkanlığı olarak algılanmasıdır. Okul Zümre Başkanlığı, okuldaki bütün zümre başkanlarının bir araya gelip aralarında bir başkan seçtiği kişi (Okul Zümre Başkanı) olursanız puan alırsınız. İlçe ve il zümre başkanlığı için de ayrıca puan alınabilecektir. Bu bölümden puan alabilmek için ilgili toplantıların tutanaklarını sunmak yeterli olacaktır. (İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir.) Not: Yöneticiler, "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurulları ve Zümreleri Yönergesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge"sine göre zümre başkanı, okul zümre başkanı vs. olamaz.

·       Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde Katılım Belgesi/Seminer Belgesi: Uzaktan ya da yüz yüze yapılan bu eğitimlere katılım belgesi Mebbisten çıkarılır. İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir. 3 adet belgeye kadar konulabilir. Her belge 0,5 puan getirir.

·       Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde Kurs Belgesi almış olmak: Uzaktan ya da yüz yüze yapılan bu eğitimlere katılım belgesi Mebbisten çıkarılır. İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir. 3 adet belgeye kadar konulabilir. Her belge 1 puan getirir.

·       Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde eğitim yöneticisi ve ya görevlisi olarak almış olmak: Eğitim yöneticisi ve ya eğitim görevlisi olarak sadece 1 belge konulacaktır. Birden fazla belge ayrıca puan getirmeyecektir. Belge olarak eğitim öncesi alınan onay resmi yazısı eklenecektir. İçinde bulunan ve önceki 4 yıl içinde alınan belgeler kabul edilecektir.

 

 

 

Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Kaymakamlık Binası Zemin Kat Devrek / Zonguldak - 0 372 556 10 23 - 556 42 34

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.